Esimerkkejä äärioikeistolaisten trollitileistä Twitterissä

Varsinkin Twitterin puolella on hämmästyttävää, miten yleisiä erilaiset väärillä nimillä ja kuvilla seikkailevat tilit ovat. Erittäin usein nämä tuntuavat ajavan juurikin sen äärioikeistolaidan asiaa.

Jotkin harhaanjohtavat tilit on hyvin helppo tunnistaa. Vaikkapa @RivienV, "Rivien Välistä", tili koittaa infoboksissa antaa kuvan, että olisi jokin puolueeton sananvapauden puolustaja ja politiikan puhdistaja, mutta on tviittisisällöstä päätellen oikeasti kaukana laitaoikealla. Usein huomaakin, että jos anonyymi tili mainostaa olevansa jonkinlainen "toimittaja", "toisinajattelija", "kriitikko" tai vastaava, niin kyseessä on laitaoikeistolainen toimija.

Tätä melko harmitonta ilmiötä  ikävämpi ilmiö on profiilit, jotka menevät vähän pidemmälle luodakseen romantisoidun kuvan siitä, millainen ihminen profiilin takaa lyötyy.

Esimerkiksi @KylmanenSirpa. Nopealla vilkaisulla kun tällaisella nimellä ja kuvalla näkee kommentin, voisi olettaa, että kyseessä on harmiton mummeli.

Totuus vähän erilainen:

Roturealisti, eli siis kovan linjan rasisti ja mahdollisesti eugeniikkaan uskova äärioikeistolainen.

Haastoin vähän "Sirpaa" tämän feikkiprofiilin tiimoilta ja tällainen oli vastaus:

Hän larppaa kirkon työntekijää, joka ei uskalla kertoa omalla nimellään roturealismista, koska saisi potkut. Jep jep.

Toinen esimerkki, @RisuKimppu, "Krista Kemppi".

Kun hänen profiilikuvalleen tekee reverse image searchin, eli hakee google-haulla vastaavia kuvia, niin paljastuu, että kyseessä on ihan stokkikuva:

Tuolla nimellä ei myöskään löydy yhtäkään muuta henkilö kuin tuo Twitter-profiili, eli kyseessä tuskin on oikea nimikään.

"Krista" lähinnä uudestaan tviittailee perussuomalaisten, salaliittoteoreetikoiden ja äärioikeistolaisten tviittauksia ja haukkuu hänen kanssaan eri mieltä olevia.

"Kristakaan" ei sen puoleen vaivautunut edes kieltämään profiilinsa olevan feikkiprofiili.

Vähän hankalampi tapaus voisi olla vaikkapa @IrmaAsikainen:

Tviitit koostuvat taas perussuomalaisten, äärioikeistolaisten ja salaliittoteoriahörhöjen tviittejen uudelleentviittauksista ja ihmisten haukkumisessta munattomiksi yms.

En oikein usko, että tosiasiassa sama vanhempi naishenkilö sekä kirjoittaa tuollaisen profiili-kuvauksen, että sitten käyttää sellaisia sanavalintoja ja lauserakenteita kuin Irma tviiteissään käyttää. Mitään feikkiprofiilin varmuudella paljastavaa en kuitenkaan löytänyt.

Siinä missä nimimerkeiksi ja anonyymeiksi välittömästi tunnistettavat tilit voivat sisältönsä puolesta olla harhaanjohtavia ja valheellisia, niin näillä oikean kuuloisia nimiä ja sympaattisia vanhuksia profiilikuvissa käyttävillä on astetta kyynisemmät päämäärät. Näillä tileillä pyritään luomaan vaikutelma siitä, että tällä äärioikeiston asialla olisi ihan tavallisia, pullantuoksuisia suomalaisia. Tarkoitus on normalisoida äärioikeistolaisuutta, tehdä äärioikeistolaisesta diskurssista hyväksyttyvämpää.

Sen lisäksi näillä profiileilla tietenkin jaetaan kavereiden sisältöä ja yhdessä thumbupataan perussuomalaisten ja äärioikeistolaisten sisältöjä.

On tärkeää, että mahdollisimman moni ymmärtää, ettei näiden tilien sisältö oikeasti edusta sitä kuuluisaa hiljaista enemmistöä. Kyse on pienen porukan tavoitteellisesta valheellisesta toiminnasta, jonka tarkoitus on normalisoida äärioikeistolaiset poliittiset ideat.

Parasta vastalääkettä näihin on heidät kohdatessaan todeta, että kyseessä lienee feikkitili ja sitten blokata heidät.

Suosittelen myös, että jokainen, joka pystyy, käyttää omaa nimeään ja omaa kuvaansa poliittisessa keskustelussa, myös Internetissä. Jos on aidosti syytä pelätä häirintää tai väkivaltaa, niin silloin nimimerkki voi olla perusteltu.

Voikaahan hyvin ja elkääkä jumittautuko riitelemään Internetin äärioikeistotrollien kanssa yhtä pitkiksi ajoiksi kuin minulta usein vahingossa käy.

Comments powered by Talkyard.