Nyt kunnallisvaalien alla on ollut paljon puhetta kasvisruokapäivästä. Eräässä vaalimainoksessa, joka Facebook-feediini tipahti, oltiin sitä mieltä, että kasvisruokapäivää pitää vastustaa, koska pakottaa tiettyyn ruokaan ei saa.
Mielestäni tämä kyseinen argumentti ontuu kahdestakin melko yksinkertaisesta syystä.
Ensinnäkin on aikuisten päättäjien vastuulla, että kouluissa syödään terveellisesti. Vaikka lapsi miten haluaisi, ei koulussa tarjota pinaattilettujakaan joka päivä, koska pinaattiletut joka päivä ei edusta terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Yksi koulun lukuisista tehtävistä on kuitenkin tarjota lapsille monipuolisen ruokavalion malli. Täten lapsi siis "pakotetaan" jo nyttenkin syömään muutakin kuin haluamaansa ruokaa.
Toisekseen kääntäenhän argumentti olisi, että lihaa pitää olla joka päivä tarjolla; eli että päivittäinen liharuoka on jonkinlainen perustavan tason elementti terveellisessä ruokavaliossa. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Ja jos palataan siihen pakko-argumenttiin, niin onhan sitä lapsia, jotka eivät tykkää kalasta tai possusta, mutta ei heidän takiaan joka päivä ole tarjolla nautaa.
Tosiasia on, että jo terveydellisistäkin syistä suomalaiset syövät nykyään merkittävästi liikaa lihaa, varsinkin punaista lihaa.[1] Toki Koulu ei voi olettaa, että kaikki oppilaat saisivat lihaa myös kotona, joten kouluruokaa ei toisaalta voi myöskään koostaa sillä olettamuksella, että lapset saisivat terveydellisesti liikaa lihaa kotona. Tasapainoisessa kasvispainotteisessa ruokavaliossa liha ei kuitenkaan ole varsinaisesti tarpeen ollenkaan; nykytietämyksen valossa jopa täysi vegaaniruokavalio on hyvin koostettuna riittävä lapsen kasvulle ja kehitykselle.[2]
Suoraan vegaaniseen ruokavalioon hyppäämisellä on kuitenkin riskinsä ja sen koostaminen oikein on vaativaa. Liharuoka paikkaa usein proteiinipuutetta ja tiettyjen hivennäisaineiden puutetta.[3]
Ei välttämättä voikaan olettaa, että nykyisellään pystyisimme tuottamaan tarpeeksi tasapainoisen vegaanisen ruoan lapsillemme. Voimme kuitenkin tunnustaa, että loppuviimein eläintuotteita ja lihaa tarvitaan melko vähän paikkaamaan ravinnon saantia; yllä linkatussa kokeilussa 60 grammaa päivässä riitti korvaamaan laadultaan riittämättömän kasvisruoan aiheuttamat puutteet. Ja tästä määrästä päästään heti alaspäin kun varmistetaan riittävä proteiininsaanti kasvisvaihtoehdoista.
Varsinkin punaista lihaa tuskin tarvitaan ollenkaan ja karjataloudella on muuhun eläintuotantoon verrattuna erityisen suuri hiilijalanjälki.[4][5] Nautaa pidetään myös vähemmän terveellisenä vaihtoehtona kuin siipikarjaa ja varsinkin kalaa.[6]
Ehdottaisinkin, että kasvisruokapäivän sijasta tiputetaan punainen liha kokonaan pois viikottaisesta menusta kouluissa ja tehdään kasvisruoasta osa koulun normaalia arkea.
Sen sijaan, että kasvisruoka on erikoistapaus, voisimme tarjota vaikkapa:
2 päivänä viikossa kalaa;
2 päivänä viikossa lihatonta;
1 päivänä viikossa broileria tai sikaa.
Tästä kiittäisi sekä ilmasto ja ympäristö, että pitkässä juoksussa myös kansanterveys.
1. : https://yle.fi/uutiset/3-10586847
2. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912628/
3. : https://www.nature.com/news/2005/050221/full/050221-5.html
4. : https://jukuri.luke.fi/handle/10024/541802
5. : https://www.uusisuomi.fi/uutiset/keskusta-ylisti-kotimaista-tutkija-suomalainen-naudanliha-voi-olla-ilmaston-kannalta-jopa-pahempi-kuin-saksalainen-tai-tanskalainen/19d149bd-2f2b-4547-aa2f-0750ad7e86be
6. : https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life
Comments powered by Talkyard.